Na summit do Jalty nepôjdu ani prezidenti Maďarska a Lotyšska

04.05.2012 Celý región

Kyjev 4. mája (TASR) - Už jedenásť európskych prezidentov oznámilo, že sa nezúčastní na summite hláv štátov strednej a východnej Európy, ktorý sa má konať 11.-12. mája v ukrajinskej Jalte. Zvyšuje sa tak tlak na Kyjev v súvislosti so zaobchádzaním s väznenou ukrajinskou expremiérkou Juliou Tymošenkovou.

Svoju neúčasť najnovšie oznámil lotyšský prezident Andris Bérziňš, nepríde ani novozvolený maďarský prezident János Áder, ktorý sa funkcie ujme tesne pred summitom. Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform.

Na summite budú chýbať aj prezidenti Nemecka, ČR, Rakúska, Talianska, Bulharska, Slovinska, Chorvátska, Estónska a Rumunska.

Naopak účasť potvrdil poľský prezident Bronislaw Komorowski a moldavský predstaviteľ Nicolae Timofti.

Slovenské veľvyslanectvo v Kyjeve pripravuje návštevu prezidenta Ivana Gašparoviča, oficiálne potvrdenie jeho účasti však zatiaľ z Bratislavy neprišlo. Uviedol to Ukrinform s odvolaním sa na nemenovaný zdroj na ambasáde.

Hovorca slovenského prezidenta Marek Trubač tento týždeň potvrdil jeho záujem prísť na summit.

"Považujeme za dôležité s naším susedom Ukrajinou viesť stály dialóg a využívať všetky príležitosti na tlmočenie našich postojov a výhrad. Stretnutie v Jalte takúto možnosť ponúka, a preto zatiaľ naďalej máme záujem sa na tomto stretnutí zúčastniť," povedal Trubač pre TASR.

Celkovo Kyjev podľa médií pozval na summit 20 prezidentov.
 

Vyberte región